Herbos
Posljednja izmjena: 14.7.2011
 
Zaštita bilja
Herbicidi
Fungicidi
Insekticidi
Ostali proizvodi
Hobby program
Usluge
Ekologija
Sredstva po Kulturama
Kalendari Prskanja
Savjeti Stručnjaka
Višegodišnji nasadi
Povrtlarske kulture
Ratarske kulture
Cvijeće i ukrasno bilje
Video Savjeti
Pokusi
Korisne informacije
Izvozna Tržišta
Partneri
Cjenik
Foto galerija
Štetočinje po kulturama
Zahvale i priznanja

BIJELO ULJE

rafinirano  mineralno ulje...80 %

 

BIJELO-ULJE-1l.jpg

 

KONTAKTNI I NSEKTICID-OVICID I AKARICID

ZA ZAŠTITU VIŠEGODIŠNJIH NASADA

logo1.jpg

logo2.jpg

Kovrčavost lista breskve (Taphrina deformans)

Hrvatska ima vrlo dobre pomoekološke uvjete za uzgoj bresaka. Najveći potencijali uzgoja leže u području Ravnih kotara, Vrgorca, doline Neretve i izabranim lokacijama kontinentalne Hrvatske. Zbog tog svog prirodnog obilježja širenje bresaka u posljednjih nekoliko godina dobilo je veliki zamah te su posađene brojne plantaže kako na jugu tako prvenstveno na istoku naše zemlje. Svaka godina nosi nešto novo.  Dok pojavu štetnika možemo pratiti i nakon toga suzbiti, s bolestima je to vrlo rizično. Jedna od tih bolesti je svakako kovrdžavost lista breskve (Taphrina deformans).

Nekad mislimo da sve znamo, a onda odjednom strašna pojava kovrđavosti breskve tako da je kod nekih prozvođača breskve učini pravu katastrofu.

To je najvažnija bolest breskve te ne postoji godina kada je ne moramo suzbijati. Drugo, ta bolest nema milosti i šteta je nepopravljiva. Za nju vrijedi pravilo samo i samo preventivna zaštita u proljeće u vrijeme bubrenja i otvaranja pupova bakreno sredstvo (CRVENO ULJE) mora biti nanešeno na biljke prije kiše. U tom periodu potrebno je obaviti 2 ili 3 tretiranja preventivno ukoliko vlada kišovito vrijeme. Posebno je opasno ako ste obavili prskanja bakrom rano u zimi i nakon toga ništa. U toj fenofazi praćenje prognoze vremena je ključ uspjeha, odnosno obavljati tretiranja prija pojave kiše. Naknadna suzbijanja kad se bolest uspjela razviti ne daju gotovo nikakve rezultate. Ako slučajno niste obavili prskanje prije kiše, a pup je otvoren, tretirajte čim kiša stane sredstvima na bazi dodina ili ditianona.

 

Simptome te bolesti uočavamo na završetku faze listanja bresaka. Prvi razvijeni listovi poprimaju mjehurav i nakovrčan izgled. Listovi su zadebljani, krhki blijedo zelene boje s crvenkastim rubovima. Ti listovi brzo zasuše i počnu otpadati. Posebno opadaju ako nastupi vjetrovito vrijeme. Takva stabla vrlo rano ostaju bez lisne mase. Zametnuti plodovi zbog nedovoljne fotosinteze ubrzo nakon zametanja opadaju. Ukoliko su uvjeti za rast i razvoj povoljni, takva stabla ponovno počinju vegetaciju ,ali često zbog nepotpune dozrelosti mladica stradavaju od niskih temperatura u zimskom periodu. Ako se zaraze ponavljaju godinama, stabla slabe i vrlo brzo propadaju. Intenzitet pojave bolesti u uskoj je vezi s prisutnim čestim laganim oborinama u fenofazi kretanja vegetacije breskve. Na zaraženim listovima micelij gljive prorasta tkivo lista i na gornjoj površini stvara se mašak koji predstavlja askuse s askosporama. Krajem svibnja askusi pucaju i oslobađaju se askospore koje nošene vjetrom i kišom dospiju na koru stabala i grančica breskve. Tu kliju i formiraju micelij. Taj micelij ne ulazi duboko u koru već se isključivo održava na životu saprofitski. Slijedeće godine taj micelij tvori pupanjem konidije koje kiša, cijedeći niz grane, nosi na tek prolistale breskve. Listovi breskve u toj fazi su vrlo osjetljivi i kličnom cijevi micelij gljive širi se u mezofilu lista, intercelilarno te dovodi do hipertrofije ili mjehuravosti lista. Čim listovi očvrsnu nisu više podložni napadu bolesti, a sekundarnih infekcija nema.

 

 

                                 Taphrina deformans.jpeg

 

S obzirom da do zaraze dolazi u rano proljeće prilikom bubrenja i otvaranja pupova potrebno je u tom periodu preventivno spriječiti da eventualna kiša ne donese konidije na nezaštićeni mladi listić. Do danas bakrena sredstva predstavljaju okosnicu zaštite protiv većina bolesti, a za breskvu to je gotovo sinonim. S obzirom da je količinu oborina u tom periodu teško predvidjeti za efikasnu zaštitu potrebna su barem dva tretiranja. Jedno tretiranje obavljamo dok su pupovi potpuno zatvoreni i za to preporučujemo CRVENO ULJE u koncetraciji 2 do 3 %, a dugo tretiranje obavljamo u fenofazi bubrenja pupova čistim bakrenim preparatom. Sredstvo se odlikuje  dobrom otpornošću na ispiranje kišom što vam daje sigurnost dugotrajnog učinka. U fenofazi otvranja pupova zbog početeka cvatnje ne smijemo primjeniti bakrena sredstva već možemo preventivno-dubinski koristiti dodin, ditianon ili kaptan (STOPER)..

 

Ostale zaštite protiv bolest i štetnika breskve provodimo po programu zaštite ovisno o intenzitetu i uvjetima pojave.

 

Print PrintThisPage
Anketa
Pridržavete li se propisanih doza i koncentracija u primjeni pesticida?
 uvijek stavim manju količinu od propisane
 strogo se pridržavam uputa
 ponekad stavim veću kolčinu od propisane
 uvijek stavim veću količinu od prpisane
 ne čitam upute
Polja označena s (*) su obavezna.

TENA

triasulfuron...0,75 %

klortoluron....79 %

 

TENA.jpg

 

KOMBINIRANI HERBICID ZA

SUZBIJANJE

TRAVNIH I ŠIROKOLISNIH

KOROVA

- OZIMA PŠENICA

- OZIMI JEČAM

 

 

 

BV_Certification_ISO9001.jpg

© Herbos d.d., 2006 - Powered by iSite